Januari 2020 - juni 2022

Samen Lievegem

‘Lievegem’ klinkt als een gemeente waar iedereen wel zou willen wonen. Sinds begin 2019 is het de naam voor de fusie van de vroegere gemeenten Lovendegem, Zomergem en Waarschoot. Drie gemeenten, zeven dorpen en woonkernen.

800x400 logo SAL 2 5 RGB

Een fusie van gemeenten brengt heel wat te weeg bij de inwoners en dit niet alleen op administratief vlak. De plek waar je woont, je straat, je dorp: het is een stukje van wie je bent. Als daar iets in verandert, kunnen mensen bezorgd zijn dat er dingen verloren zullen gaan. Maar het biedt ook heel wat kansen tot nieuwe ontmoetingen en samenwerkingen. Daarover gaat ‘Samen Lievegem’. Het gemeentebestuur van Lievegem en Vormingplus Gent-Eeklo kregen middelen uit het LEADER programma om samen met zoveel mogelijk burgers de nieuwe Lievegemse eigenheid te ontdekken en vorm te geven.

DSC18751

Mensen samenbrengen en nieuwe banden smeden op een moment dat dat fysiek niet kan? We hebben onze plannen meerdere keren moeten herdenken maar intussen is de trein vertrokken. Voorlopig nog online maar wij hopen op een zomer die heel erg ‘alive’ zal zijn.

De zeven Lievegemse dorpen hebben elk een eigen karakter en in de eerste fase van het project wordt dat in de spots gezet. Bijzondere plekken en gebouwen, evenementen en tradities, … alles wat van waarde is voor de inwoners kan een plek krijgen. Verenigingen, ondernemers, buurtcomités, scholen, instellingen en individuele burgers: iedereen wordt uitgenodigd om een inbreng te doen.

Lovendegem Haantjen 8

In een volgende fase worden de grenzen verlegd en worden de bruggen tussen de dorpen versterkt. Waar kunnen ze elkaar nog beter leren kennen, elkaar inspireren en samenwerken?

‘Samen Lievegem’ wil daarnaast ook het bestuur en de burgers dichter bij elkaar brengen. Anno 2021 willen burgers goed geïnformeerd worden en hun stem laten horen. De gemeentelijke overheid ziet toekomst in participatie wil de inwoners actief betrekken bij het gemeentebeleid in een vorm op maat van Lievegem.

Het project loopt tot midden 2022 en zal eindigen met een mooi slotakkoord. Hoe dat er precies zal uitzien? Dat ligt in handen van de Lievegemnaren!

Waarschoot 1

Meer info over dit project?

Neem contact op met Lief Cuyvers

Lief Cuyvers

Meer info
600x250 bannermailv2

In samenwerking met

  • Gemeente Lievegem
  • Provincie Oost-Vlaanderen – Dienst Landbouw & Platteland – P.G. LEADER Meetjesland